Monday Night Big Band

Tidigare konserter

A Christmas Cantata

sön 2 dec kl 18.00
Johanneskyrkan, Malmö

Monday Night Big Band framför Nils Lindbergs A Christmas Cantata tillsammans med St Johanneskyrkans Johanneskör, solisterna Maria Hjort sopran och Andreas Landin bas. Dirigent är Christian Schultze.

År 2002 skrev Nils Lindberg A Christmas Cantata som var uppföljaren till hans tidigare verk Requiem.
A Christmas Cantata är skrivet för kör, solister och orkester och bygger på traditionella engelska Christmas Carols från 1500- och 1600-talet med texter ur Bibelns Evangelier.
Verket uruppfördes i Storkyrkan i Stockholm och har sedermera även haft stora framgångar i USA, Kanada, Tyskland, Luxemburg, England, Frankrike och Belgien.

Missa inte detta unika samarbete mellan Monday Night Big Band, Johanneskören och solister!

MNBB & Fredrik Lindborg

Fredrik Lindborg<br />(Foto: Krister Broberg/PorkSausage Studios)

Fredrik Lindborg
(Foto: Krister Broberg/PorkSausage Studios)

mån 26 nov kl 20.00
Malmö Live, Kuben

Har ni sett filmen ”Monica Z”? I så fall har ni både sett och hört dagens gäst, saxofonisten Fredrik Lindborg, som spelade Arne Domnerus i nämnda film.

1979 såg Fredrik dagens ljus och i stort sett samtidigt föddes hans intresse för jazzen då hans far direkt spelade jazzplattor för Fredrik. Tidigt bestämde sig alltså Fredrik för att bli jazzmusiker och vid nio års ålder började han traktera saxofonen vilket idag har lett honom till att vara en av de svenska toppnamnen när det kommer till jazzsaxofon.

Han har gett ut flera kritikerrosade plattor med sin egen trio ”LSD” och har år 2006 förärats P2:s pris ”Jazzkatten”. Dessutom är Fredrik en av de drivande krafterna bakom ”Stockholm Swing All Stars”, återkommande medlem i olika professionella storband, mannen bakom Charlie Parker-hyllningen ”Marmaduke”, skådespelare i både filmer och TV, och mycket mycket mer…

Denna afton får vi även höra storbands-arrangemang av Fredrik, så välkomna till denna konsert med en av våra idag hetaste saxofonister!

MNBB möter El Sistema

ons 21 nov kl 17.30
Ateljén på Sofielundsskolan

MNBB möter nästa generations musiker!
Malmö Kulturskolas verksamhet El Sistema drog igång för 4 år sedan på Sofielundsskolan och nu får eleverna spela tillsammans med MNBB! Spännande och svängigt möte! 

Välkomna!

MNBB 30 år + Svante Thuresson & Mimi Terris

Mimi Terris & Svante Thuresson

Mimi Terris & Svante Thuresson

fre 9 nov kl 19.00
Palladium i Malmö

Monday Night Big Band från Malmö, som blivit känt främst för sin stora kännedom om trumpetaren och arrangören Thad Jones musik, firar i år 30-års jubileum!

Det var 1988 som saxofonisten Jörgen Nilsson, som även spelade i Thad Jones europeiska band Eclipse fram till Thad Jones död 1986, bestämde sig för att hylla Thad Jones minne genom att starta Monday Night Big Band. Nu har bandet alltså spelat kontinuerligt i 30 år och under dessa år har det hunnits med mer än 1000 spelningar och ett otal turnéer till bla Frankrike, Danmark, Norge, Italien och USA där bandet faktiskt spelade en kväll på Thad Jones ursprungliga hemmascen, The Village Vanguard, en legendarisk jazzklubb i New York.

En av de senaste utlandsturnéerna gjordes våren 2017 då bandet spelade i Berlin och på festivalen Nordischer Klang i Greifswald. Med oss på den turnén hade vi den fantastiska Malmöbaserade sångerskan Mimi Terris som ju nyligen släppte sin andra skiva med helt eget material. Mimis musik har av recensenter beskrivits som en blandning av Monica Zetterlund och Hasse och Tage men med en djupt personlig prägel och med en hög nivå på både texter och musik. Bandet tyckte det var så kul att spela med Mimi att vi nu bestämt oss för att låta henne komma med och gästa bandet i vårt firande av vårt jubileum.

Dessutom vill vi även ha med nestorn inom svensk vokaljazz, Mr Cool himself, Svante Thuresson! Svante behöver väl egentligen ingen närmre presentation, men värt att nämna är att han 1963 blev medlem i sångkvartetten ”Gals And Pals” vilket ledde till samarbeten med just nämnda Hasse och Tage vilket gör det extra kul att sammanföra honom med Mimi, som ju gör musik i deras anda. I övrigt minns väl alla Svante i melodier som ”Nygammal Vals”, ”Du Ser En Man” och ”Jag Är Hip!”

Det är en stor ära för oss att ha med Svante Thuresson i vårt jubileum och vi ser fram emot mötet mellan honom och Mimi.

MNBB med Katie Thiroux & CO

Katie Thiroux

Katie Thiroux

mån 8 okt kl 20.00
Malmö Live

Vi har lyckats få den hett eftertraktade Katie Thiroux (bas & sång) att gästa oss på höstens första konsert i Malmö Live!
Med sig har hon trumslagaren Matt Witek (som bland mycket annat spelat med Woody Hermans band) och hela jazz-Danmarks favoritpianist Martin Schack!

Katie gjorde sin skivdebut så sent som 2015 men fick enbart rosor för detta vilket snabbt gjort henne till en stjärna på jazzhimlen! I oktober är hon på Nordisk turné och vi är mycket glada att vi lyckats få henne att gästa oss.

Trumslagaren Matt Witek har gått i skola hos Jeff Hamilton (en av ledarna för Diana Kralls favoritband Clayton/Hamilton Big Band) och är lika bra på triospel som på att spela storbandsjazz! Som nämnt ovan säger väl det faktum att han har spelat med Woody Hermans orkester allt...

Martin Schack kompar "alla" danska stjärnor inklusive namn som Sinne Eeg och Jacob Fischer! En fantastisk pianist med andra ord!

Varmt välkomna till denna rivstart på Monday Night BB:s säsong!

MNBB & Filip Jers

Filip Jers

Filip Jers

sön 5 aug kl 16.00
Solhällan, Löderup (Ystad Jazzfestival)

Förra året framträdde Monday Night Big Band med Filip Jers i Ystads Jazzfestivals regi och då i den fina rotundan i Löderup. Den konserten blev en sådan succé att vi i år får tillfälle att göra det igen! Fantastiskt kul tycker vi i bandet!

Vi lovar att bjuda er på en annan repertoar än förra året så vi välkomnar både nya och fjolårets lyssnare till en svängig storbandskonsert med en av våra mest firade jazzsolister i en mysig österlensk miljö i form av en dansrotunda från svunna dagar!

Filip Jers föddes 1986 och har blivit kallad ”den svenske munspelssensationen” av musikkritiker i Europa. Filip rör sig lätt mellan jazz, blues, folk och världsmusik, pop och klassisk musik. Han har turnerat över världen och samarbetat med en mängd artister som Lasse Åberg, Robert Wells, Jill Johnson, Timbuktu, Jan Lundgren, Jan Allan och Georg Riedel.

Varmt välkomna!

MNBB & Mattias Ståhl

Mattias Ståhl

Mattias Ståhl

mån 16 apr kl 20.00
Malmö Live

Vibrafonisten Mattias Ståhl har med sina grupper, där man kanske främst ska nämna ”Ståhls Trio”, fått extremt fina recensioner i nationella och internationella tidningar. Världens främsta jazzmagasin, tidningen ”Downbeat” från USA, gav Mattias senaste skiva betyget 4 stjärnor av 5 möjliga! Imponerande, tycker vi i bandet och vi glädjer oss mycket att få spela med Mattias denna afton!

Vi kommer naturligtvis att få höra någon av Mattias kompositioner, men främst gästar Mattias oss för att spela arrangemang från ett av de förnämsta och svängigaste storband som kommit från USA, nämligen vibrafonisten Terry Gibbs Dreamband. Detta band spelade regelbundet mellan 1959 och 1961 på klubbarna Seville och Sundown i Los Angeles och i bandet satt gräddan av Hollywoods studio- och jazz- musiker.

För att nämna en av dessa musiker så var Mel Lewis bandets ständige trumslagare och Mel var ju senare ”co-leader” i Thad Jones/Mel Lewis Orchestra som ju stampubliken vet är Monday Night Big Bands främsta förebilder.

Varmt välkomna till en extremt svängig afton med vibrafonspel och storbandsmusik av ädlaste märke!

MNBB & Kjeld Lauritzen

Kjeld Lauritzen

Kjeld Lauritzen

mån 12 mar kl 20.00
Malmö Live

Kjeld Lauritzen är Danmarks okrönte kung när det kommer till att spela Hammondorgel! Det finns ingen som kan bemästra Hammondorgelns alla möjligheter och olika ”sound” som Kjeld och troligen är det en av flera anledningar till att han är en av de hårdast arbetande musikerna i Danmark!

Just därför är det extra kul att vi lyckats få honom till oss just denna gång och vi kommer tillsammans med Kjeld bjuda på musik från en av de, i vårt tycke, bästa storbandsskivor som gjorts: ”Rhoda Scott in New York + Thad Jones/Mel Lewis Big Band”.

Vi kommer även att spela någon av Kjelds svängande kompositioner, men huvudfokus kommer att ligga på Kjelds legendariska instrumentkollega Rhoda Scott och hennes inspelning med MNBB:s ”husgud” Thad Jones arrangemang.

Missa inte denna afton med det spännande mötet mellan soundet av en Hammond B3 och soundet av ett svängande storband!!

Varmt välkomna!!

MNBB & Amanda Sedgwick

Amanda Sedgwick

Amanda Sedgwick

mån 22 jan kl 20.00
Malmö Live!

Monday Night Big Band rivstartar 2018 med att ha äran och nöjet att presentera den fantastiska altsaxofonisten Amanda Sedgwick som gäst!

Amanda har en ”soul” i sin altsax som för tankarna till den store Cannonball Adderley, samtidigt som hon naturligtvis har sin egen personliga stil i sitt spel. Denna kombination har gjort henne eftertraktad både i Sverige och internationellt och hon åker med jämna mellanrum till New York där hon bl a kan höras på jazzklubben ”Smalls” med namn som Freddie Redd och Sacha Perry, för att nämna några.

Denna kväll gästar hon dock Malmö och Monday Night Big Band vilket vi är mycket glada för! Missa inte denna afton med altsaxspel i världklass!

Varmt Välkomna! 

MNBB & Mimi Terris: Juljazz

Mimi Terris

Mimi Terris

mån 4 dec kl 20.00
Malmö Live!

Monday Night Big Band har som tradition att göra en konsert med jultema i närheten av första advent. Så gör vi också i år och för att få extra julstämning att infinna sig har vi i år nöjet att ha med oss sångerskan Mimi Terris!

De flesta känner nog till Mimi som ju har haft en raket-karriär efter sin första skiva med eget material, ”Flytta Hemifrån”. Den skivan mottogs med öppna armar av kritiker och publik och under hösten släpps Mimis andra skiva med eget material, ”Den Stora Skalan” som även den består av Mimis vackra och underfundiga melodier till både melodik och text.

Mimi har lovat att bjuda oss några julsånger, men även att framföra några av sina egna kompositioner så bered er på en fin konsert med musikalisk doft av både pepparkakor och amerikanska jazzklubbar!

Varmt välkomna!